home

V&VN Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen

Welkom bij V&VN-SPV

De V&VN Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen (V&VN-SPV) is een actieve beroepsvereniging van sociaal psychiatrisch verpleegkundigen met meer dan 1300 leden.

Zij is in 2006 ontstaan uit een fusie van de toenmalige Nederlandse Vereniging van Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen (NVSPV) met Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De oorsprong van de V&VN-SPV gaat al meer dan 40 jaar terug ...

De website wordt zo goed mogelijk up to date gehouden door de webmasters in nauwe samenwerking met actieve leden van de V&VN-SPV. Heeft u opmerkingen, vragen of suggesties m.b.t. de website of de vereniging? Neem contact op.

 

Actueel

Nieuwsfeit melden

Bemoeizorg helpt bij psychiatrische patiënten

Collega Harry Gras, SPV is één van de drijvende krachten achter ACT team waar terecht door Volkskrant en tv aandacht aan werd besteed.

Zie ook de uitzending van eenvandaag


Dankzij zogeheten 'bemoeizorg' is de criminaliteit onder de zwaarste psychiatrische patiënten in de regio Utrecht flink gedaald. Dat schrijft de Volkskrant. Zij komen 6 keer minder in aanraking met de politie dan 5,5 jaar geleden.

De regionale ggz Altrecht begon in 2008 met deze intensieve zorg, ook wel forensische ACT genoemd. Bij die Assertive Community Treatment wonen patiënten thuis maar worden ze, ook als ze dat niet willen, (bijna) elke dag bezocht door een klein team dat een netwerk om hem of haar heen bouwt.

De politie onderzocht hoe vaak 25 van deze patiënten voorkwamen in politiedossiers. In 15 jaar tijd kwamen ze in totaal 3.738 keer in aanraking met de politie: 2.206 keer als verdachte, maar ook als slachtoffer of betrokkene. Na inzet van bemoeizorg daalden de contacten van 377 in 2008 naar 28 in het afgelopen half jaar.

We spreken met Harry Gras, de teammanager van het Forensisch ACT-team Altrecht Assertive Community Treatment. Hij blijft  dag in dag uit op bezoek gaan bij zijn cliënten, ondanks dat ze hem soms toeschreeuwen, willen slaan of überhaupt niet binnenlaten.  Omdat niet de schizofrenie, de psychose of de verslaving, maar de eenzaamheid de ergste ziekte is waaraan deze mensen lijden.


top

Archief

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

 

home top

powered by FreeFind
Zoektips
Nieuwsbrieven
Agenda
Vacatures
Contact
V&VN
home
Shift-F16